Οι ετικέτες των τροφίμων
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υποχρεωτική η αναγραφή διαιτητικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων. Ένας γενικός κανόνας σωστής επιλογής είναι η αναλυτική, σαφής και ποσοτική περιγραφή των συστατικών του προϊόντος. Αποφύγετε τρόφιμα με πολύ συνοπτικές και αφηρημένες περιγραφέ,ς γιατί συνήθως κρύβουν στοιχεία επιβαρυντικά για την υγεία σας. Διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά. Όταν κάποια ετικέτα τροφίμου γράφει "χωρίς χοληστερίνη", αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει χοληστερίνη. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να περιέχει κορεσμένο (ζωικό) λίπος, κάτι το οποίο επίσης ανεβάζει τη χοληστερίνη στο αίμα. Βασικά, οποιοδήποτε προϊόν δεν περιέχει συστατικά από ζωικές πηγές είναι χωρίς χοληστερίνη.
Λίγες ετικέτες προϊόντων θα σας δώσουν το ποσοστό θερμίδων σε λίπος. Η φράση "χαμηλές θερμίδες" σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει περισσότερες από 40 θερμίδες στη μερίδα. "Ελαττωμένες θερμίδες" σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει τουλάχιστον ένα τρίτο λιγότερες θερμίδες από το προϊόν το οποίο αντικαθιστά. Συγκρίνετε πάντα τις ετικέτες. Μερικές προκατασκευασμένες, κατεψυγμένες ή έτοιμες τροφές έχουν χαμηλότερα κεκορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη από άλλες. Τώρα που αρκετά προϊόντα γράφουν την περιεκτικότητά τους σε λίπος και χοληστερόλη είναι πιο εύκολο να ψωνίζετε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά και χοληστερίνη. Με λίγη καθοδήγηση, μπορείτε να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις ετικέτες όταν ψωνίζετε. Πηγές κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης είναι: ζωικό λίπος, κρέμα γάλακτος, λάδι φοινικόδενδρου, λίπος από μπέικον, κρόκος αβγού, λάδι χοιρινού, λίπος μοσχαριού, λίπος από χοιρομέρι, βούτυρο, λίπος κοτόπουλου, υδρογονωμένο φυτικό λίπος, λίπος από κακάο, λίπος αρνιού, ολικά στερεά γάλακτος, λαρδί, λάδι καρύδας, λάδι από κουκούτσι φοίνικα.
Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να γράφουν τα συστατικά των προϊόντων με σειρά βάρους. Έτσι, το συστατικό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο και το συστατικό που περιέχεται στη μικρότερη ποσότητα τελευταίο. Για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά ή τα κεκορεσμένα λιπαρά οξέα, περιορίστε τη χρήση των προϊόντων που αναγράφουν λίπος ή λάδι πρώτα, ή εκείνων που αναγράφουν πολλά λιπαρά ή συστατικά λαδιού. Ο προηγούμενος πίνακας σας βοηθά να εντοπίσετε τα ονόματα κοινών κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και πηγών χοληστερίνης στις τροφές.
Διαβάστε τα συστατικά του προϊόντος. Κοιτάξτε στην ετικέτα την ποσότητα ολικού λίπους, πολυακόρεστων και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Η ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων δεν αναγράφεται στις ετικέτες. Τα παρακάτω δείγματα σας υποδεικνύουν πώς να συγκρίνετε και πώς να εντοπίζετε προϊόντα που έχουν λιγότερα κεκορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη. Οι ετικέτες σάς δείχνουν την ποσότητα λίπους σε γραμμάρια και της χοληστερόλης σε μικρογραμμάρια ανά μερίδα. Συγκρίνετε τις πληροφορίες της ετικέτας.
Συστατικά προϊόντος ανά μερίδα
Πλήρες Γάλα Απαχο Γάλα
Μέγεθος μερίδας 1 φλιτζάνι 1 φλιτζάνι
Θερμίδες 150 86
Πρωτεΐνες 8gr 8gr
Υδατάνθρακες 11gr 12gr
Λίπος 8gr λιγότερο από 1gr
Πολυακόρεστα λιγότερο από 1gr 0gr
Κεκορεσμένα 5γρ λιγότερο από 1γρ.
Χοληστερόλη 33mg 4mg
Όπως βλέπετε, το άπαχο γάλα έχει λιγότερο λίπος και χοληστερόλη από το πλήρες γάλα. Η ετικέτα που αναγράφει τα συστατικά σάς πληροφορεί επίσης για το ποια θρεπτικά στοιχεία λαμβάνετε καταναλώνοντας το προϊόν, τις αναλογίες των συστατικών αυτών και τη συνεισφορά τους στις ημερήσιες ανάγκες σας (ΡΟΑ) για πρωτεΐνες βιταμίνες και μέταλλα.